Svenska KeepJar startades 2013 av den svensknorska industridesignern Annamaja Segtnan. När Annamaja studerade industridesign på Konstfack fick hon möjlighet till utbytesstudier på en indisk designskola, världsberömda National Institute of Design i Ahmedabad, Gujarat. Under studierna besökte Annamaja flertalet fabriker runt om i Indien. KeepJars indiska fabrik var en av dem. Alla KeepJars textilprodukter tillverkas på den här fabriken. Fabriken innehar en välkänd certifiering för ekologisk bomullsproduktion, GOTS och besöks regelbundet. GOTS-standarden garanterar att tyget är ekologiskt producerat samt att en mängd internationella rättigheter för de anställda uppfylls och att inga giftiga, hormonstörande, cancerframkallande eller förorenande kemikalier används i produktionen och färgningen. Omfattande kontroller görs av oberoende certifieringsorgan, som övervakar och testar alla stegen utav produktionskedjan. Den ekologiska bomullen, spinneri, färgning och importen kontrolleras regelbundet.

Fabriken har ett socialt fokus och här följer några exempel. Det vanliga inom textilbranschen är att textilarbetare får betalt per sydd produkt, vilket skapar en enorm stress hos arbetstagaren. På vår fabrik tillämpar man månadslöner, vilket är ovanligt i textilbranschen. Arbetarna får betalt även vid tillfällig nedgång i produktionstakt. Föräldrar har rätt att gå ner i tid (för att hinna med familjelivet och hushållsarbete). Det finns en handlingsplan för att undvika sexuella trakasserier på arbetsplatsen och en särskild kommitté har möten en gång i kvartalet för att identifiera och förebygga. Man arbetar aktivt för att anlita hemmafruar för att packa produkter, som ett sätt att få ut dem i arbetslivet. 80% av arbetarna bor inom 10 min gångavstånd från fabriken och kan välja att äta hemma på lunchen.

Varumärket har sedan starten vuxit till att bli en internationell kategoriledande innovatör inom medvetet återbruk och ekonomiskt smart lösningar där befintliga produkter kan användas på ett nytt sätt tack vare egna innovationer och uppfinningar.

2013 vann KeepJar prise för Årets Nyhet på branschmässan Barn och Baby för innovationen “KeepJar” där barnmatsburkar enkelt återbrukas som glasnappflaskor.

Idag finns varumärket representerat över hela Europa med huvudsaklig försäljning i Sverige, Norge och Finland.

Företaget ägs och drivs av Annamaja Segtnan som även är anställd på heltid i företaget. Manoj Pillai arbetar för KeepJar i Indien med att kvalitetskontrollera produktionen och Catherine Söderberg Klasér arbetar som säljare. KeepJars kontor och lager ligger i Aspudden, i södra Stockholm.